- De Russische economie wordt steeds afhankelijker van China en dat is te zien bij de handel in Chinese yuan.
- Rusland sloeg in maart voor omgerekend 470 miljoen euro aan yuan in, blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank.
- De aankoop van yuans om Chinese producten mee te betalen was afgelopen maand ruim drie keer zo hoog als in februari.
- Lees ook: China importeert uranium uit Rusland: angst voor nieuwe nucleaire wapenwedloop neemt toe
De Russische economie is in toenemende mate afhankelijk aan het worden van China. Dat is terug te zien bij de handel in Chinese yuan, aangezien die munt belangrijker wordt voor Russen om importen mee te betalen.
Rusland sloeg vorige maand voor bijna 42 miljard roebel, omgerekend 470 miljoen euro, aan Chinese yuan in. Dat is ruim drie keer meer dan de 11,6 miljard roebel (130 miljoen euro) aan yuans die in februari werd aangekocht, zo blijkt uit cijfers van de Russische centrale bank.
De handel in yuan op de Russische valutamarkten was in maart goed voor 39 procent van het totale handelsvolume, terwijl de handel in dollars slechts 34 procent bedroeg, aldus persbureau Reuters.
Uit eerdere berichten bleek al dat het handelsvolume van de yuan in Rusland in februari hoger was dan de dollarhandel.
Vóór de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 werd de renminbi, de officiële naam van de yuan, nauwelijks verhandeld in Rusland. Maar de sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd om het land zo af te snijden van de wereldmarkten, hebben de banden tussen Moskou en China verstevigd.
De Russische president Vladimir Poetin verwierp eerder het idee dat zijn land afhankelijker wordt van China. Maar de Chinese president Xi Jinping is erin geslaagd voor China gunstige handelsovereenkomsten tussen de landen te sluiten.
Ondertussen daalde de roebel onlangs tot het laagste niveau in een jaar tijd ten opzichte van de dollar, omdat de inkomsten uit de Russische energie-export zijn gedaald.
De kleinere rol van de Amerikaanse dollar in de Russische economie zegt volgens analisten weinig over de positie van de dollar als dominante wereldmunt. De dollar is veruit de meest gebruikte internationale munt en de handel in de Chinese yuan wordt nog steeds beperkt door strenge kapitaalcontroles.